24.12.2019
Johdanto
Todellisten pyramidien sisällä vierailleet turistit ovat usein hieman pettyneitä kömpiessään ulos niiden ahtaista käytäväjärjestelmistä. Sisälle mennessään he odottivat näkevänsä hieroglyfejä, seinämaalauksia, patsaita ja veistoksia, sillä niin heille koulukirjoissa ja historiateoksissa on opetettu. Yleinen pyramideihin liitetty uskomus näet on, että kaikki pyramidit rakennettiin faaraoiden haudoiksi ja koska kaikki faaraoiden haudat olivat upeasti koristeltuja sisältä, tuli saman päteä myös todellisten pyramidien sisätiloihin. Mutta todellisten pyramidien sisällä turisteja vastassa olikin vain valtavia symmetrisiä kammioita sileine seinineen ilman ainuttakaan seinämaalausta, hieroglyfiä, kaiverrusta tai patsasta. Toisin kuin kaikki faaraoiden haudat, jotka olivat lattiasta kattoon asti koristeltu erilaisin värikkäin seinämaalauksin, kaiverruksin ja kirjoituksin, ei tällaisia koristuksia olla koskaan löydetty yhdenkään todellisen pyramidin sisältä – ikään kuin niitä ei alun alkaenkaan olisi tarkoitettu haudoiksi.
Unohtaa ei silti sovi, että valtaosa Egyptin pyramideista todella rakennettiin faaraoiden haudoiksi. Hautapyramideja on Egyptistä löydetty kaikkiaan jopa yli sata kappaletta. Mutta todellisia pyramideja on Egyptissä vain viisi: kolme Gizassa ja kaksi Dahshurissa. Todelliset pyramidit eroavat faaraoiden hautapyramideista monin eri tavoin, mutta ehkä selvin erottava tekijä löytyy niiden ulkonäöstä. Siinä missä todelliset pyramidit ovat keskimäärin pitkälti toistasataa metriä korkeita symmetrisiä kivivuoria, joiden ulkomuoto edustaa vielä tuhansia vuosia niiden rakentamisen jälkeenkin lähes virheetöntä geometriaa, ovat hautapyramidit huomattavasti pienempiä ja luhistuneet lähes poikkeuksetta pelkiksi muodottomiksi sorakasoiksi. Toisin kuin faaraoiden hautapyramidit, todelliset pyramidit rakennettiin kestämään aikaa.
Kaikki todelliset pyramidit on rakennettu suhteellisen lyhyen ajan sisällä, minkä vuoksi myös niiden arkkitehtuuri on keskenään hyvin samankaltaista. Toisin kuin hautapyramidit, jotka rakennettiin pääasiassa suhteellisen pienistä ja hauraista savitiilistä, kaikki todelliset pyramidit rakennettiin tonnien painoisista – parhaimmillaan jopa 70-tonnisista – kalkki- ja graniittikivijärkäleistä, jotka yksitellen louhittiin irti peruskalliosta ja kuljetettiin jollain tuntemattomalla tavalla osaksi pyramidien perusrakennetta aina 140 metrin korkeuteen saakka. Kaikki todelliset pyramidit suunnattiin täsmällisesti pääilmansuuntien mukaan ja ne kaikki rakennettiin samaa muinaisegyptiläistä mittastandardia eli pyramidikyynärää käyttäen. Kun pyramidien perusrakenne oli valmis, päällystettiin ne saumattomasti toistensa viereen asettuvilla viisitoistatonnisilla päällyskivillä niin, että kaikkien todellisten pyramidien julkisivut muodostivat valmistuessaan tasaiseksi hiotun ja lähes peilimäisen sileän vaalean pinnan. Koskaan ennen tai jälkeen ei maailmassa olla rakennettu mitään yhtä massiivista, yhtä kestävää ja yhtä hienostunutta niin suurella täsmällisyydellä ja tarkkuudella, kuin nämä viisi todellista pyramidia. Todellisten pyramidien sisältä ei olla löydetty kirjoituksia, jotka kertoisivat meille miksi, milloin, miten tai kenen toimesta pyramidit rakennettiin. Ainoa kieli, jota todelliset pyramidit puhuvat ja jota kykenemme vielä vuosituhansienkin jälkeen tulkitsemaan, on niiden muotoon ja asemointiin kätketty matematiikan ja geometrian kieli.
Idea pohjapiirrosten mittaamisesta syntyi tutustuessani englantilaisen tutkijan John A. R. Legonin 1900-luvun lopulla julkaisemiin tutkimuspapereihin. Niiden pohjalta näytti varsin mahdolliselta, että pyramidien geometriaan ja niiden keskinäiseen asemointiin saattoi liittyä jokin laajempi matemaattisgeometrinen suunnitelma. John Legon teki valtaosan tutkimuksistaan aikana ennen internetin aikakautta ja sen mahdollistamia karttatyökaluja, jolloin tutkijan täytyi turvautua maanmittareiden valmistamiin karttoihin, joiden hankkiminen ei aina ollut helppoa. Esimerkiksi Dahshurin pyramidialue sijaitsi vuosikymmenten ajan sotilastukikohdan alueella, minkä on täytynyt hankaloittaa tuntuvasti alueella sijaitsevien pyramidien tutkimista. Internet ja sen tarjoamat karttatyökalut ovat kuitenkin mullistaneet tutkimusalan viimeisen reilun kymmenen vuoden kuluessa. Nyt erittäin tarkka mittaaminen on mahdollista lähes kenelle tahansa, eikä mittaajan tarvitse edes poistua kotoaan mittauksia tehdäkseen. Pohjapiirrosten lisäksi käymme yksitellen läpi jokaisen todellisen pyramidin geometriset erityispiirteet sekä pohdiskelemme syitä niiden muodoille ja mittasuhteille. Mikäli pyramidien rakenteisiin ja pohjapiirroksiin kätkeytyy jokin matemaattisgeometrinen suunnitelma, on sen aika tulla nyt julki.
Tässä esityksessä nimeän Egyptin viisi todellista pyramidia pohjoisesta etelään järjestysnumeroilla 1-5 siten, että pyramideista pohjoisin eli niin sanottu Gizan Suuri pyramidi on 1. pyramidi ja pyramideista eteläisin eli niin sanottu Dahshurin taitepyramidi on 5. pyramidi.